Aksaray Üniversitesi enerji verimliliği konusunda yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor
Türkiye’nin en çevreci yükseköğretim kurumlarından birisi olan ve enerji verimliliği konusunda yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Aksaray Üniversitesi (ASÜ), sürdürülebilir politikalarla ülke ekonomisine ve geleceğe pozitif değer kazandırıyor.
"Konuya Dair Tüm Parametrelerde İyi İşler Ortaya Çıkardık"
Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, ASÜ’nün enerji verimliliğini öne çıkartan çevre dostu çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi. Elektronik Belge Yönetim Sistemi, çevreci ulaşım yöntemlerinin kullanılması, düzenli atık bertarafı, ısıtma ve aydınlatma sisteminde yapılan yenilemeler, güneş enerjisi planlamaları, ekolojik eğitimler. Göreve geldikleri günden bu yana tüm bu konulara dair oldukça kapsamlı işler ürettiklerini ve bu işlerin bir yansıması olarak GreenMetric değerlendirme listelerinden en üst basamaklarda yer aldıklarını dile getiren Rektör Şahin, iyi işleri çoğaltmaya devam edeceklerini belirtti.
"EBYS ile Binlerce Ağacı ve Milyonlarca Litre Suyu Koruduk"
2016 yılında geçtikleri Elektronik Belge Yönetim Sistemi sayesinde 3 bin 424 ağacı kesilmekten kurtardıklarını ve 17 milyon litre su tasarrufu sağladıklarını anımsatan Şahin, “Bunların yanı sıra 978 ton karbondioksit salınımını ve 68 ton atık maddenin ortaya çıkmasını da önlemiş olduk” dedi. Enerji tasarrufu ve verimlilik konusunda en önemli parametrelerden birisi olan ulaşım sistemi konusunda yapılanları da özetleyen ASÜ Rektörü, “Kampüs içi ulaşım artık çoğunlukla bisikletlerle yapılıyor. Kurduğumuz Akıllı Bisiklet İstasyonları büyük ilgi gördü. Üniversite nüfusunun yaklaşık yüzde 50’si bu sisteme üye” dedi.
"Kampüste 23 Binanın 18’i İçin Enerji Kimlik Belgesi Alındı"
Kampüsteki binaların ısıtma, soğutma, aydınlatma gibi enerji tasarrufu ile doğrudan ilintili konularda sürekli denetlendiğini ve sistem güncellemelerinin hızlı şekilde yapıldığını ifade eden Şahin, “Ek yapılar dâhil toplam 23 binanın 18’i için Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alındı. Beş bina içinse süreç devam ediyor. EKB sürecinde kampüsteki binalar yalıtım özellikleri, ısı geçirgenliği, aydınlatma ve iklimlendirme sistemleri gibi parametreler bakımından titiz şekilde değerlendiriliyor. Yapılan değerlendirmelerin ardından düzenleme ve yenileme gerektiren çalışmalar gerçekleştiriliyor”dedi.