Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Emel Çakmak, atık su yosunlarından yara iyileşmelerini hızlandırabilecek bir malzeme geliştirdi.
Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Emel Çakmak'ın atık su yosunlarından yara iyileşmelerini hızlandırabilecek bir malzeme geliştirdiği proje Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK) destek aldı.
Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde görev yapan Öğretim Üyesi Dr. Emel Çakmak, geliştirecekleri malzemenin tamamen doğal bileşenlerden oluşacağını kaydetti.
Yara iyileşmelerinin dört aşamadan oluşan çok yönlü bir süreç olduğunu vurgulayan Çakmak, “Bu süreçler kanamanın durdurulması, hasarlı dokunun enfeksiyona karşı korunması, doku güçlenmesi ve yeniden şekillenme olarak ifade edilebilir. Genel itibariyle biyobozunur malzemeler, yara iyileşmelerini hızlandırdığı için yaygın biçimde kullanılırlar. Biz, projemizde, atık su yosunu selülozundan yara iyileştirici bir örtü malzemesi üretmeyi planlıyoruz” dedi.
Çakmak, selülozun yeryüzünde bol miktarda bulunan bir polimer olduğunu, kolay elde edilebildiğini ve yüksek performanslı bir malzeme olduğunu belirterek, malzemenin bu özelliklerinin çalışmayı değerli kıldığını kaydetti.
“TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Projesi” kapsamında desteklenen çalışmanın, ileri düzey medikal çalışmalara pozitif katkı sağlaması öngörülüyor. Dr. Emel Çakmak, projede Araştırma Görevlisi Dr. Behlül Koç Bilican’la birlikte çalışıyor.
ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, hazırladıkları proje ve aldıkları destek münasebetiyle Emel Çakmak ve Behlül Koç Bilican’ı tebrik etti. (Haber Merkezi)